Subscribe via RSS

Ce este Krav Maga?

Regulile Krav Maga

01 .Cale minimă, viteză maximă.
02. Nici o mișcare nu ne va fi străina (corpului nostru).
03. Fii moale.
04. Forța loviturilor de pumn și picior din Krav maga vine din retragerea membrelor(explozie)
05. Nu întoarce niciodată spatele inamicului.
06. Întotdeauna intră in inamic.
07. Fă ce poți, dar fă corect.
08. Krav maga este predat în ebraică.
09. Fii suficient de bun incat să nu omori.
10. Mergi spre și cu oponentul.
11. Folosește puterea oponentului împotriva lui.
12. Învață cum să-ți “citești” inamicul.
13. Folosește o apărare specifică pentru un atac specific.
14. Întotdeauna păstrează o distanță de un pas față de inamic.
15. Mediocritatea este cel mai mare dușman al krav maga și al umanității.

Descriere

Krav maga inseamna ‘lupta de contact’.
Krav maga este un sistem de apărare personal, rapid şi eficient, accesibil tuturor. A fost dezvoltat pentru forţele armate.

Fondatorul, Imi Lichtenfeld s-a născut în 1910 în Bratislava.

A studiat sporturile, dreptul şi medicina. Tatăl său, Samuel, a fost şeful serviciului secret local şi era cunoscut ca fiind agentul care a întemniţat cel mai mare număr de criminali. Pe lângă acestea, el a fost instructorul politiei secrete pentru tehnici de imobilizare.

Fiind stimulat de tatăl său, Imi a practicat diferite sporturi şi intre 1928-1929 a căştigat multe campionate europene de lupte olimpice. În acelaşi an, el a devenit campionul european la box.

În următorii 10 ani, Imi s-a concentrat pe pregătirea lui ca luptător şi instructor olimpic, câştigând o mulţime de medalii în competiţii naţionale şi internaţionale.Sosirea în Israel a reprezentat pentru Imi un nou pas în viata lui, prin care, fără să realizeze acest lucru, a influenţat şi inspirat legendele din Israel. În perioada respectivă, la mijlocul anului 1942, existau luptători pentru libertate care apărau locuitorii din regiune, în principal împotriva atacurilor “Fedanine” (bande de criminali musulmani care furau, răpeau şi ucideau, nu din necesitate ci doar din cruzime). Acesti luptători erau organizaţi în 3 grupuri: Haganah, Hetzel şi Lehi. In grupul Haganah, cel mai mare dintre cele trei, Imi si-a întâlnit unii dintre vechii colegi şi elevi din Imperiul Austro-Ungar, care l-au prezentat pe Imi sefului grupului: Yitzhak Sadeh. Acesta la numit pe Imi instructor de forţă, autoapărare şi luptă directă. Imi a instruit personal forţele de elită ale grupurilor Haganah şi Palmah cât şi a altor grupuri, cum ar fi “A.P.L.I.M.”. In special ultimul dintre acestea a fost baza de pornire pentru crearea ulterioara a forţelor de elita (speciale) ale Armatei Israeliene. O dată cu crearea statului Israel, Imi s-a alăturat “Tzahal” (I.D.F.- Israeli Defense Forces = Forţele de Apărare ale Israelului) şi a devenit instructor şef pentru forţă şi Krav-Maga.

A început să predea aceste tehnici în armată, apoi le-a răspândit în şcolile de instruire ale tuturor structurilor înarmate (poliţie, unităţi de protecţie şi pază, etc.). În următorii 20 de ani, Imi a îmbunătăţit această tehnică specială de autoapărare şi luptă directă. El i-a instruit personal pe cei mai buni luptători din cele mai perforante forte de elita ale Armatei Israeliene; oameni care prin tehnică, abilitate şi curaj au schimbat destinul operaţiunilor şi al războaielor purtate. Pensionat ca instructor al Tzahal, el a adaptat şi personalizat tehnica Krav-Maga pentru civili, făcând-o eficientă şi accesibilă pentru toţi oamenii, puternici sau slabi, bărbaţi şi femei, copii sau adulţi. Pentru aceasta, el a deschis două centre de instruire, unul în Tel Aviv şi celălat în Netanya.

În acest proces de “deschidere” către lumea civilă, el a ales câţiva dintre cei mai buni studenţi ai lui pentru a se ocupa de Krav-Maga în viitor. Imi Lichtenfeld a fost până la moartea sa consilierul şi sfătuitorul Forţelor de Apărare Israeliene, şi chiar la o vârstă avansată, a instruit posesorii avansaţi de centuri negre în Krav-Maga. El a fost prezent în toate seminariile şi întâlnirile din Israel cu practicanţii din toată lumea, supervizând şi transmiţând personal experienţa, descoperirile şi semnificaţia practică a creaţiei sale, Krav-Maga.

Conducatorul

În 1977, la zece ani de la înfiinţarea Institutului Krav-Maga la Tel-Aviv, Imi a predat cheile institutului, elevului său cu centura neagră, Yaron Lichtenshtein. La puţin timp după aceea, o schimbare radicală a avut loc, printr-o largă expunere şi recunoaştere a Krav-Maga în Israel şi în lume.

Cu zece ani înainte, Yaron devenise unul dintre cei trei elevi ai lui Imi care şi-au început drumul într-o profesiune necunoscută publicului, deoarece până la acea dată Krav-Maga era rezervată în exclusivitate Forţelor de Securitate ale Israelului. Câţiva ani mai târziu, când numărul elevilor a crescut şi când institutul devenise neîncăpător pentru aceştia, Yaron a revenit în oraşul său natal, Rehovot, şi a fondat Bukan, o şcoală Krav-Maga, prima de acest fel în lume, cu aproximativ 3000 studenţi şi peste 50 instructori sub conducerea sa.

Profesionalismul fără compromisuri pe care l-a moştenit de la Imi şi pe care l-a demonstrat zilnic în cadrul orelor sale a atras mii de elevi dornici să practice arta autoapărării. Persoane din mediul educaţional – profesori, directori şi oficialităţi ale Ministerului Educaţiei – care au observat şi simţit efectele Krav-Maga la persoanele de ambele sexe care o practicau, l-au ajutat pe Yaron să introducă Krav-Maga în zeci de şcoli în Israel. Era pentru prima dată când se întâmpla aşa ceva în lume.Între timp, Imi sprijinea marea dezvoltare a Krav-Maga ca mentor profesional şi spiritual al lui Yaron, participând la toate evenimentele.

Pentru a obţine o diplomă specială ca să-i permită deschiderea unei şcoli Krav-Maga private, Yaron a urmat Institutul Wingate şi a primit o diplomă de antrenor calificat. El este primul care a primit acreditarea Institutului Wingate şi a Ministerului Educaţiei pentru a acorda la rândul lui diplome de instructori Krav-Maga.

Pe lângă activitatea din cadrul şcolii, Yaron a fost invitat la crearea unităţilor de instruire în Krav-Maga ale armatei şi ale diferitelor forţe de securitate, proiect care a fost finalizat cu succes.

În anul 1989 primul grup Krav-Maga de câţiva zeci de participanţi a plecat în Olanda pentru a preda Krav-Maga în afara Israelului; fiind făcut astfel primul pas de extindere al Krav-Maga în lume.

O altă mare realizare a avut loc când Yaron şi-a publicat cele două cărţi de Krav-Maga (în 1992 şi 1994), care conţin toate mişcările originale şi autentice aşa cum au fost gândite şi predate de Imi, fără modificări şi adaptări.

Cele două cărţi, “Krav-Maga – arta autoapărării” şi cea apărută ulterior, “Krav-Maga – rezistenţa, misterul, adevărul” deschid o nouă cale tuturor elevilor Krav-Maga. Până în prezent cărţile nu au fost traduse, ele fiind disponibile doar în ebraică.

Mai mult, ca urmare a colaborării sale cu instituţii educaţionale, Yaron a redactat articole academice despre Krav-Maga care au fost recunoscute şi acceptate de către Universitatea Iudaică din Ierusalim.

În anul 1994, Yaron a primit din partea lui Imi o diplomă care îl confirmă ca posesor al centurii negre Krav-Maga de 9 DAN.

În 2008 Yaron a publicat o carte în limba engleză “The Book of Krav-Maga, The Bible”. Aceasta descrie în detaliu majoritatea tehnicilor până la centura neagră.

 • Yaron a început antrenamentul cu Imi la sfârşitul anului 1968 şi este unul dintre cei trei elevi care au primit centura neagră.
 • În 14.08.1971 Yaron promovează primul curs de instructori organizat de Imi în colaborare cu Institutul Wingate, şi primeşte o diplomă acordată de Institut.
 • În 1975 Imi îi oferă lui Yaron propria centură neagră. De fapt, el a primit aceeaşi centură pe care Imi însuşi obişnuia să o poarte. Yaron păstrează centura cu el şi în prezent.
 • Imi a deschis două şcoli: una în oraşul Natanya şi o alta în Tel-Aviv. Şcoala din Tel-Aviv a fost trecută în responsabilitatea lui Yaron în anul 1977.
 • În acelasi an Yaron fondează BUKAN – şcoala de Krav-Maga, cea mai mare, cu 3000 elevi şi 54 instructori – un numar ce nu a mai fost egalat vreodată.
 • Între anii 1983 – 1984 Yaron a urmat un curs al Şcolii de Instructori din cadrul Institutului Wingate în urma căruia obţine o diplomă de instructor atestat din partea Institutului Wingate şi a Ministerului Educaţiei.
 • În 02.06.1985 lui Yaron i s-a acordat centura neagră de 2 DAN.
 • În 28.08.1985, în urma unui curs pentru nivelele 1, 2 şi 3 condus de Imi la Institutul Wingate, Yaron a promovat în excelenţă şi i s-a acordat centura neagră de 4 DAN.
 • În 1988, Yaron şi-a publicat prima carte, de 190 pagini, despre Krav-Maga, fără să aducă nici cele mai mici modificări mişcărilor şi exerciţiilor pe care le-a învăţat de la Imi. Cartea s-a vândut cu zecile de mii şi a devenit manual în cadrul I.D.F.
 • Şcoala BUKAN este prima care a delegat grupuri de pregătire şi instruire în afara graniţelor Israelului.
 • În 20.06.1990, în cadrul unui curs BUKAN, Imi i-a acordat lui Yaron centura neagră de 6 DAN.
 • Nimeni în afara lui Yaron nu a realizat un proiect atât de unic şi grandios ca acela de a introduce Krav-Maga ca materie obligatorie în şcolile israeliene.
 • Yaron este primul care a trimis elevi în afara Israelului: în Japonia, Australia, Canada şi multe alte ţări.
 • În anul 1994, Yaron a publicat cea de-a doua carte, de 240 pagini, ca material adiţional primeia. Această carte nu poate fi cumpărată decât direct de la Yaron.
 • Yaron este singurul autorizat de Institutul Wingate să califice instructori de Krav-Maga şi de tehnici de autoapărare.
 • În 01.08.1994, văzând profesionalismul lui Yaron, eforturile lui pentru a promova Krav-Maga şi voinţa lui de a păstra Krav-Maga în varianta ei autentică, aşa cum a fost creată de el însuşi, Imi i-a acordat lui Yaron centura de 9 DAN si titlul de Mare Maestru.
 • În 2008 Yaron a publicat o carte în limba engleză “The Book of Krav-Maga, The Bible”. Aceasta descrie în detaliu majoritatea tehnicilor până la centura neagră.

 

Krav maga a fost adus în România de către Onn Chen, care a urmat cursurile scolii Bukan sub îndrumarea lui Yaron Lichtenshtein.

1995 – Onn primeste centura neagra in Israel.

1998 – Onn ajunge in Romania pentru a studia medicina la Cluj.

2003 – Onn incepe sa predea krav maga la Cluj.

2004 – Onn ii acorda lui Laszlo Petho – elevul pregatit de el – diploma de instructor si centura verde.

2009 – Laszlo obtine centura albastra de la Yaron Lichtenstein, in urma unui seminar tinut in Goiania, Brazilia.

2010 – Yaron Lichtenstein tine primul curs de instructori din Romania, la cluj. 9 persoane primesc diploma de instructor si centura verde: Serban Cantacuzino, Andrei Sonea, Catalin  Vlad, Sorin Matei, Mihai Ciocan, Marius Stelian, Gyorgy Sajnar, Pal Prezensky si Bart Pirovano

2010 – Laszlo primeste centura maro.

2010 – Serban deschide la Bucuresti o academie.

2011 – In urma unui examen tinut de catre Yaron la Bucuresti, sunt acordate 38 de centuri galbene elevilor lui Serban.

– Serban si Andrei Sonea obtin centura albastra.

2012 – Andrei Sonea deschide o academie la Cluj.

– Serban si Andrei Sonea obtin centura maro in urma unui examen tinut in Portugalia.

– Laszlo primeste centura neagra de la Yaron si paraseste scoala Bukan.

2014 – Serban si Andrei Sonea obtin centura neagra de la Yaron, in Portugalia, fiind desemnati reprezentantii scolii Bukan din Romania.

Serban si Andrei contribuie la dezvoltarea scolii Bukan in Romania si raspandirea krav maga, ca rezultat fiind deschiderea de academii si in alte orase ale tarii: Targu Mures, Brasov, Ploiesti, Timisoara, Oradea, Alexandria, Ramnicul Valcea.

Au participat la numeroase stagii de pregatire atat in tara cat si in strainatate: Israel, Portugalia, Brazilia, Italia.